De Tweede Kamer wil meer maatregelen tegen agressie in treinen en op stations.

De stappen die staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu onlangs met NS en ProRail overeenkwam gaan veel partijen niet ver genoeg.

Het CDA pleitte er donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer voor te onderzoeken of op meer stations toegangspoortjes kunnen komen. De PVV wil onder meer cameratoezicht in treinen en GroenLinks en SP willen de spoorwegpolitie terug op stations.

De NS werd recentelijk opgeschrikt door verscheidene geweldsincidenten. Begin deze maand werd een conductrice zwaar mishandeld. In het spoedoverleg dat na dit incident volgde sprak Mansveld met NS en ProRail af om op twintig stations een 'stationsagent' te plaatsen, het stationsverbod sneller in te voeren, meer cameratoezicht in te stellen en de toegangspoortjes versneld te sluiten.

Niet compleet

Mansveld liet weten dat het afgesproken pakket een eerste stap is. De lijst ,,is nog niet compleet''. Ze wil onder meer kijken naar een voorstel van D66 voor een sms-alert. Verder wees ze erop dat het plaatsen van poortjes een kostbare zaak is. Er kan ook gekeken worden waar het met camera's kan worden afgedaan, zei ze.

Maar de bewindsvrouw waarschuwde dat er ,,altijd incidenten zullen blijven, maar de aantallen moeten omlaag''. Het aantal incidenten neemt trouwens niet toe, aldus de staatssecretaris. Ze gaat ook in overleg met provincies en andere vervoersorganisaties dan NS in gesprek over agressie.