Verkiezingen op Bonaire voor een nieuwe Eilandsraad hebben geen winnaar opgeleverd. Dat werd woensdagavond laat (lokale tijd) duidelijk.

De negen zetels in de Eilandsraad zijn verdeeld in drie voor de huidige regeringspartij UPB, drie voor de huidige oppositiepartij PDB en drie voor nieuwkomer MPB.

De MPB won met een nipte zege de verkiezingen: 2.751 stemmen tegenover 2.718 voor de PDB.

Bonaire is sinds eind 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. In de afgelopen jaren is op het eiland verschillende keren gedemonstreerd tegen de verhoogde kosten van het levensonderhoud en de grotere invloed van Nederland.

De verkiezingen hebben echter geen duidelijk beeld opgeleverd van wat de bevolking in de toekomst wil. UPB wil verder gaan op dezelfde weg. PDB wil opnieuw onderhandelen over de staatkundige structuur en MPB wil vooral een verandering van de huidige situatie door het openbaar bestuur te verbeteren.

De winnende partij, MPB, wordt geleid door voormalig minister van Economische Zaken van de Nederlandse Antillen Elvis Tjin Asjoe; hij was eerder prominent lid van de UPB tot hij enkele jaren geleden brak met die partij.