Hoewel de VVD en ook de PvdA zetels in de Senaat verloren hebben en ook samen met de constructieve oppositie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, gaat het kabinet door met regeren.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdagavond na de exitpoll van de verkiezingen van woensdag.

"Feit is dat we in de Senaat lijken in te leveren", aldus Rutte. "En veel Nederlanders willen dat dit kabinet doorgaat. Dit kabinet moet door en dat gaan we dus ook doen."

Volgens Rutte laat de uitslag ook zien dat de enorme offers die Nederland heeft moeten brengen om het land weer gezond te maken nu resultaten opleveren.

"Wat daarin doorklinkt is dat de economie weer beter draait en dat mensen zien dat de export en het consumentenvertrouwen aantrekt. Dat de offers die we hebben moeten brengen resultaat opleveren."

De laatste prognoses laten zien dat het een nek-aan-nek race wordt tussen de liberalen en het CDA. De partij van Sybrand Buma krijgt volgend de laatste prognose 14 zetels waar de VVD er 13 krijgt.

Rutte gaf toe dat zijn partij in de Senaat "een paar zeteltjes" lijkt in te leveren. "Maar als je dit ziet en vergelijkt met een jaar geleden, dan is de VVD weer op de weg terug en zijn we weer één van de grootste en misschien wel de grootste partij van Nederland."

Afgestraft

SP-leider Emile Roemer zei dat het kabinet woensdag duidelijk is "afgestraft''. De bevriende partijen D66, ChristenUnie en SGP, die alle winst boekten, zijn volgens hem beloond omdat ze dingen voor elkaar hebben gekregen die hun achterban kan waarderen.

Voor Rutte heeft het nu prioriteit om te werken aan een herziening van het belastingstelsel met een forse lastenverlichting. Bij de verandering van het belastingstelsel kan het kabinet samenwerken met de drie constructieve partijen, maar zal het ook breder draagvlak zoeken.

Buma zei dat hij niet samen met het kabinet "in een bootje gaat varen''. Wel beloofde hij constructief naar voorstellen te zullen kijken en "constructieve oppositie'' te zullen voeren. D66-leider Alexander Pechtold herhaalde dat het kabinet ook bereid moet zijn om te snijden in de eigen overheidsuitgave.

Video: 'Het land is toe aan een koerswijziging'