Mansveld roept gemeenten op NS-poortjes snel te sluiten

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) roept gemeenten op mee te werken aan de snelle sluiting van toegangspoortjes op NS-stations om het geweld op stations en in treinen terug te dringen.

Ze doet de oproep woensdag in een brief aan de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG).

Vorige week sprak Mansveld met de NS af om extra maatregelen te nemen om de agressie tegen te gaan. Aanleiding voor het overleg was de zware mishandeling van een NS-conductrice.

De partijen kwamen onder meer overeen de poortjes zo snel mogelijk te sluiten. Maar er zijn gemeenten die de poortjes liever openhouden bijvoorbeeld omdat het station een doorgaande route vormt tussen twee stadsdelen.

Maar volgens Mansveld zijn er "acceptabele alternatieven" zoals een passagepas of een alternatieve doorgangsroute vlakbij het station.

Proef Rotterdam-Zuid

Op Rotterdam-Zuid heeft de NS eind vorig jaar een proef uitgevoerd met zo'n passagepas. Omwonenden kregen per brief te horen dat ze die konden aanvragen. Ook bij een informatiestand op het station kon de speciale doorgangspas worden aangevraagd. Zo'n tweeduizend mensen maakten er gebruik van.

De NS liet woensdag weten dat uit evaluatie van de proef blijkt dat de gebruikers er tevreden over zijn. Daarom blijven de poortjes dicht. Het volgende station waar de passagepas wordt ingevoerd, is Weesp.

Zwart rijden

Incidenten met agressie worden bij de NS voor bijna 60 procent veroorzaakt door zwartrijders, schrijft Mansveld aan de VNG. Toegangspoortjes zijn een effectief middel volgens haar om het zwartrijden en dus de agressie te verminderen.

"Daarom wil ik u hierbij met klem verzoeken om er bij uw leden op aan te dringen om voortvarend mee te werken aan het in gebruik nemen van toegangspoortjes op de stations."

Er zijn in ons land meer dan vierhonderd treinstations. Bij 82 stations komen toegangspoortjes. Op deze stations stapt 90 procent van alle treinreizigers in of uit de trein. De andere treinstations blijven vrij toegankelijk.

Rechtszaak

Tientallen conducteurs en machinisten van de NS zijn woensdag aanwezig bij een rechtszaak in Almelo, over de mishandeling van twee van hun collega's. Ze willen zo aandacht vragen voor het toenemend geweld tegen NS-personeel, meldt woordvoerder Huub van den Dungen van FNV Spoor.

De mishandeling, waarvoor twee mannen terechtstaan, was begin december. Ze vielen op het perron in Rijssen en vervolgens in de trein naar Almelo een vrouw lastig. Een conducteur sprak de mannen aan op hun gedrag en zocht voor de vrouw een andere plek in de trein.

Op het station in Almelo viel een van de mannen de conducteur aan. Een andere conducteur schoot te hulp en werd door de andere verdachte mishandeld. De mannen sloegen op de vlucht toen een getuige de conducteurs probeerde te helpen. Beide conducteurs werden met hoofdwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Van den Dungen benadrukt dat de actie in de rechtszaal geen vakbondsactie is, maar een actie van collega's uit de regio Hengelo-Enschede.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie