Rutte vindt dat Wilders 'kalifaat versterkt'

PVV-leider Geert Wilders "versterkt het kalifaat" van Islamitische Staat, omdat hij jihadstrijders liever naar Syrië en Irak laat gaan in plaats van te proberen ze tegen te houden. Dat zei VVD-leider Mark Rutte dinsdagavond tijdens het verkiezingsdebat van de NOS.

De premier en PVV-leider stonden tegenover elkaar in het slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag.

Rutte: "Je zegt eigenlijk tegen de legers daar: hier zijn extra krachten, dan kun je vechten tegen onze soldaten. Daarmee kun je ook een grotere bedreiging zijn voor Nederland."

De premier waarschuwde ervoor dat die jihadgangers uiteindelijk terug zullen keren uit Syrië en Irak waar zij een militaire training hebben ondergaan en waarschijnlijk hebben geleerd bommen te maken.

Die vaardigheden kunnen gebruikt worden om aanslagen in Nederland te plegen. "Die mensen komen terug. U weet dat wij de grenzen niet kunnen sluiten. Wij zijn geen eiland", zei Rutte tegen de PVV-leider.

"U versterkt eigenlijk het kalifaat, want u zegt: ik laat ze weglopen zonder ze aan te pakken. Dat is ook een beetje uw politieke filosofie 'weglopen niet aanpakken', dus ik snap het tot op zekere hoogte wel'', zei Rutte.

Wilders pleitte er juist voor de grenzen te sluiten en viel de premier aan op zijn toon. "Voor de verkiezingen spreekt u als een PVV'er, maar de dag na de verkiezingen regeert u met de PvdA", aldus Wilders.

CDA noemt kabinet 'naïef'

Het CDA en PvdA debatteerden met elkaar over de spanningen in de samenleving na onder andere de radicalisering van islamitische jongeren.

Sybrand Buma (CDA) noemde het kabinet "naïef" in zijn de aanpak. Hij verweet het kabinet dat jihadisten en IS-aanhangers in Den Haag mochten demonstreren. Die demonstranten verheerlijken geweld en dat zou verboden moeten zijn, vindt Buma. Ook zou het kabinet partijen moeten verbieden die de democratie omver willen werpen.

PvdA-leider Samsom toonde zich huiverig voor het inperken van de burgerlijke vrijheden. De strijd tegen radicalisering wordt niet gewonnen met kogels en beveiligers, maar moet gevoerd worden in de klaslokalen en de huiskamers, aldus Samsom.

Hij reageerde wel positief op een voorstel van Buma om een maatschappelijke dienstplicht in te voeren voor jongeren van zeventien of achttien. Samsom zei dat hij daar over wil nadenken, maar volgens hem is nog het nóg belangrijker om je te richten op kinderen tussen de tien en de twaalf jaar.

Rutte valt CDA opnieuw aan

In het andere debat tussen de VVD en CDA, viel premier en VVD-leider Mark Rutte CDA-leider Sybrand Buma opnieuw hard aan, zoals hij dat al meermalen deed in deze campagne.

Hij zei dat CDA en VVD eigenlijk dé partijen zijn die de middenklasse vertegenwoordigen. "Maar u heeft op geen enkele manier verantwoordelijkheid genomen. De VVD stond er helemaal alleen voor. Een stem op het CDA is een verloren stem en u laat de hardwerkende Nederlander compleet in de kou staan'', zei Rutte tegen Buma.

Die viel Rutte op zijn beurt aan op het punt van de geloofwaardigheid. Rutte beloofde bij vorige verkiezingen de kiezer 1.000 euro erbij, maar die kreeg 20 miljard euro aan belastingverhogingen. Nederland heeft het hoogste aantal werklozen in twintig jaar, terwijl Duitsland op het laagste percentage zit, wierp Buma Rutte voor de voeten.

Rutte is volgens Buma "kennelijk helemaal verblind'' door het telkens maar kijken naar het CDA. "Nederland heeft uw beloften gehoord en de mensen geloven u niet. Het zijn verkooppraatjes. Morgen gaat het erom: om de waarheid en niet om verkooppraatjes."

Roemer noemt Samsom 'ongeloofwaardig'

Eerder op de avond trof SP-leider Emile Roemer zijn politieke rivaal Diederik Samsom in het debat. De PvdA-leider heeft voor de verkiezingen "mooie linkse praatjes'', maar voert daarna rechts beleid uit, aldus Roemer. "U bent ongeloofwaardig geworden.''

Roemer wees op de hoge werkloosheid, de gestegen huren, de bezuinigingen in de thuiszorg en de groeiende groep mensen die de zorgrekeningen niet meer kunnen betalen. "U heeft nog niet het begin gemaakt van een begin van herstel'', zei hij.

Volgens Samsom neemt Roemer een onverzoenlijke houding aan. De SP blijft aan de zijlijn staan en haalt op die manier niets binnen voor haar achterban. De PvdA doet dat wel, aldus de PvdA-leider.

Roemer benadrukte dat zijn partij goede plannen van het kabinet steunt. "Bagger wijzen we af.''

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Lees meer over:
Tip de redactie