Een meldplicht bij de gemeente had mogelijk kunnen voorkomen dat een moeder uit Maastricht met haar twee kinderen was afgereisd naar het kalifaat van Islamitische Staat (IS).

Dat zei minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) dinsdag. Hij wees erop dat de sympathieën van de vrouw voor IS bekend waren.

Een meldplicht is een van de bestuurlijke maatregelen die de overheid wil opleggen aan mensen die zich willen aansluiten bij de terreurorganisatie of al zijn teruggekeerd. Naast de meldplicht moet straks ook een gebiedsverbod of een contactverbod opgelegd kunnen worden aan geradicaliseerde personen.

De minister mag de maatregelen opleggen, maar zal dan eerst overleggen met de burgemeester van de plaats waar de mogelijke jihadist woont. Een meldplicht of verbod duurt maximaal zes maanden en kan telkens met eenzelfde periode worden verlengd.

De betrokkene kan daartegen in beroep gaan bij de rechter. Als iemand zich niet aan de maatregel houdt, kan die worden vastgezet.

Vergunningen

Verder mogen bestuursorganen zoals gemeenten straks vergunningen, subsidies en ontheffingen intrekken of niet verlenen als de aanvragers niet pluis blijken te zijn. Het gaat dan niet alleen om personen of organisaties die in verband worden gebracht met terroristische activiteiten, maar ook om mensen die terreur ondersteunen.

Het wetsvoorstel met de maatregelen is dinsdag voor advies naar verschillende instanties gestuurd, zei Blok in de Tweede Kamer.