Voormalig VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht zit alleen nog in de cel op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. 

Het Openbaar Ministerie (OM) blijft haar ook verdenken van deelname aan een criminele organisatie die op grote schaal hennep teelde, maar de raadkamer van de rechtbank in Utrecht vond dat daarvoor onvoldoende aanwijzingen waren.

Dat hebben een woordvoerster van het OM en de raadsman van De Kruif gezegd.

De Kruif komt donderdag onder strikte voorwaarden vrij. Ze blijft wel verdachte en moet met zes anderen in juni voor de eerste keer voor de rechter verschijnen. Waarom de politica vier weken is vastgehouden voor witwassen en valsheid in geschrifte, is voor De Kruif en raadsman John Peters ''een raadsel.''

Zij bestrijden dat er sprake is van witwassen en zeggen daarvoor bewijs te hebben. ''Het is een horrorscenario'', liet De Kruif via haar advocaat weten.

Hennepteelt

Het OM benadrukt dat zij zich wat justitie betreft voor de rechtbank ook moet verantwoorden voor hennepteelt. In februari deed de politie na maandenlang onderzoek op een aantal plaatsen in Nederland invallen.

Daarbij zijn administratie, geld en luxegoederen in beslag genomen, terwijl ook diverse hennepkwekerijen werden ontmanteld. De Kruif zit sinds de invallen vast.

Het OM verdenkt de politica ook van lekken van vertrouwelijke informatie over de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht. Daarvoor is ze ook aangehouden, maar niet in de cel gezet. Bij het doorspelen van informatie zouden nog twee andere VVD' ers betrokken zijn. De Kruif trok zich vorige week terug uit de politiek.