Leraren kunnen gratis trainingen krijgen om dreigende radicalisering onder hun leerlingen te herkennen.

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en een speciale eenheid van het ministerie van Sociale Zaken biedt de trainingen aan.

Dat schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De training is een van de maatregelen die ze noemen om scholen te helpen bij het tegengaan van extremisme onder hun leerlingen. Het gaat om het hele onderwijsterrein.

Volgens de bewindslieden zijn sommige scholen al ver in het omgaan met radicalisering maar andere worstelen er mee. Ze merken dat scholen geen aanpak willen die vanuit Den Haag wordt opgelegd.

De scholen geven aan dat ze een centrale plek willen hebben om informatie te krijgen over het onderwerp en ze vinden de samenwerking met gemeenten, welzijnswerk en de politie belangrijk.

Interventieteam

Het ministerie kan scholen die daarom vragen, ondersteunen met deskundigen. Ook komt er een landelijk interventieteam die scholen en gemeenten zal helpen. Verder zijn er speciale veiligheidsportals voor scholen, waar ze direct hulp en informatie kunnen krijgen.

Bussemaker is dinsdag in Parijs om met haar Europese collega's te praten over radicalisering onder jongeren en de rol van het onderwijs in het voorkomen en tegengaan daarvan. Daarbij staat het bevorderen van burgerschap en de gemeenschappelijke waarden van vrijheid, tolerantie en non-discriminatie centraal.