Dijksma wil EU-aanpak van misstanden met angorawol in textielsector

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft maandag Europa opgeroepen de textiel- en kledingsector te stimuleren om te komen met garanties dat wol of bont niet van dieren komt die slecht zijn behandeld.

Nederland wil namelijk dat er een Europese aanpak komt tegen het levend plukken en villen van angorakonijnen en pelsdieren voor wol en bont.

Landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, België, Denemarken en Luxemburg steunen dat pleidooi, meldt het ministerie van Economische Zaken maandag. Dijksma vindt dat de ''barbaarse praktijken'' moeten worden uitgebannen, zo liet ze Europese landen en de Europese Commissie weten.

Het probleem moet volgens haar internationaal worden aangepakt. Daarom is het goed dat de Nederlandse textielsector de misstanden ook over de grens aan de kaak wil stellen, aldus de staatssecretaris.

PETA

Eind 2013 ontstond in Nederland ophef naar aanleiding van beelden die dierenorganisatie PETA had verspreid. Daarin was te zien hoe levende angorakonijnen bij een producent in China op brute wijze van hun vacht werden ontdaan.

Dijksma en de Tweede Kamer reageerden geschokt. Enkele modeketens besloten geen kledingstukken met angorawol meer in te kopen totdat meer duidelijk zou zijn over de werkwijze van de leveranciers en de behandeling van de konijnen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie