EU overweegt vredesmissie voor Libië

De Europese Unie overweegt een vredesmissie in het verscheurde Noord-Afrikaanse land Libië. 

De EU-lidstaten hebben EU-buitenlandchef Federica Mogherini gevraagd zo snel mogelijk met voorstellen te komen voor mogelijke operaties. Europa wil de veiligheid in het land vergroten.

Het besluit werd maandag genomen op een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel. De EU wil echter eerst een akkoord over een regering van nationale eenheid.

Onder toezicht van de Verenigde Naties proberen de partijen op dit moment in de Marokkaanse hoofdstad Rabat tot een eenheidsregering te komen.

Koenders

Het gaat niet om een militair ingrijpen nu, zei minister Bert Koenders. De EU kan bijvoorbeeld wel besluiten waarnemers te sturen die gaan toezien op de naleving van een staakt-het-vuren. Volgens Koenders is het nog te voorbarig om te weten welke rol Nederland bij een eventuele missie kan spelen.

De situatie in Libië geldt als zorgelijk. De stroom bootvluchtelingen uit het land richting Europa houdt aan. Daarnaast geldt de opkomst van islamisten met banden met de terreurgroep Islamitische Staat als gevaar voor de regio en Europa. Een diplomaat sprak over Libië als een sluis waardoor veel problemen Europa bereiken.

In het olierijke Libië voert een internationaal erkende regering, die in het oosten van het land zetelt, een machtsstrijd met een islamistisch bewind dat vanuit de hoofdstad Tripoli opereert.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie