Johan Houwers kan niet terugkeren in de VVD-fractie in de Tweede Kamer. ''Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats'', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maandag.

Hij reageerde op de boete van 4.000 euro die Houwers heeft betaald voor hypotheekfraude. Houwers zou de eerste kandidaat zijn om Mark Verheijen op te volgen, de VVD'er die onlangs opstapte als Kamerlid na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

Houwers zou er wel voor kunnen kiezen om in de Tweede Kamer terug te keren. Maar omdat het Openbaar Ministerie bewezen acht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en fraude, kan van een terugkeer in de VVD-fractie geen sprake zijn, aldus Zijlstra.

Houwers weet nog niet of hij wil terugkeren in de Kamer. Hij heeft daarover nog niets besloten en wil eerst goed nadenken over de situatie die is ontstaan. Houwers wilde er verder niets over zeggen en verwees naar het persbericht van het Openbaar Ministerie over de strafbeschikking, waarmee het strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte en oplichting door Houwers is afgedaan.

Houwers stapte medio 2013 op als Kamerlid nadat er aangifte tegen hem was gedaan, omdat hij bij het afsluiten van zijn hypotheek onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt. De rijksrecherche deed onderzoek naar hem. 

Teeven

Fred Teeven, die vorige week aftrad als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, is de volgende op de lijst om Verheijen op te volgen. Het is nu echter eerst aan Houwers om een besluit te nemen. Zijlstra zei al wel dat Teeven welkom is in de fractie.