PvdA-leider Diederik Samsom maakt gehakt van de voorstellen van D66 om komende tijd extra te bezuinigen. 

Een voorstel om te snijden in externe consultants noemt hij "licht populistisch". "D66 weet heel goed dat er komende jaren al maximaal wordt geknepen op de overheid", aldus Samsom in een uitgebreid interview met NU.nl. 

Volgens de PvdA-leider is bovendien het voorstel om de zogenoemde no-show bij de dokter te beboeten onhaalbaar omdat dat ingewikkeld is om aan te tonen. "Daar is al heel vaak over gesproken", zegt Samsom, die dit D66-plan "een tikje makkelijk" noemt.

"Ik heb nog nergens gehoord waar D66 ruimte ziet om extra te bezuinigen. Die ruimte is er altijd op sociale zekerheid en zorg. Maar dat is heel onverstandig om te doen", aldus Samsom.

Tijd

Volgens de PvdA-leider is het een kwestie van tijd dat de kiezer de noodzaak van de genomen kabinetsmaatregelen zal zien: "De kiezer heeft soms een beetje tijd nodig. Ik heb ook weleens tijd nodig. Maar ik zie het optimisme weer een beetje terugkeren. Dat maakt me ook zo getergd."

Samsom stelt verder in het interview dat hij in zijn drie jaar als partijleider veel heeft geleerd, maar dat hij als mens niet is veranderd. "De idealen zijn nog hetzelfde en ik ben nog steeds ongeduldig."

Lees hier het hele interview: "Ik ben nog steeds ongeduldig"

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur