Nederlandse instructeurs zijn met coalitiepartners begonnen met het opleiden van special forces voor het Iraakse leger. 
 

Dat heeft het ministerie van Defensie zondag bekendgemaakt.

De deelnemers leren schieten en worden daarnaast lichamelijk en geestelijk voorbereid op sf-operaties. "We werken aan hun kracht, conditie en zelfverdediging", legt majoor-instructeur Piet van het Korps Commandotroepen uit. "Daarbij gaan we verder dan bij normale militairen."

De training vindt plaats aan de hand van vijf pijlers: fysieke opbouw, mentale training, gevechtsschieten, 'urban fighting’ en humanitaire aspecten zoals oorlogsrecht. Urban fighting is het bewegen in bewoond gebied tijdens gevechten. Naast de acht-weekse commando-opleiding krijgen de aankomend special forces ook een medische opleiding.

Scherpschutterscursus

De vorige opleiding werd nog gegeven door Iraakse instructeurs. Nederlandse instructeurs hebben toen goed gekeken wat er beter kon.  "De klassen zijn kleiner en de opleiding is gestroomlijnd door zaken te schrappen die in de praktijk weinig voorkomen, zoals het afdalen per touw uit een helikopter", legt Piet uit.

Collega's in de hoofdstad geven een scherpschutterscursus. In het Noord-Iraakse Erbil leiden Nederlanders Koerdische Peshmerga op voor de strijd tegen ISIS.