VVD-minister Edith Schippers heeft geen bewijzen voor haar suggestie dat de vijftien jaar oude zaak rond een drugscrimineel opnieuw in verkiezingstijd is opgerakeld om haar partij te beschadigen.

Ook zegt ze niemand in het bijzonder te beschuldigen.

De bewindsvrouw vindt dat het zoeken van bewijzen de taak is van de onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de miljoenendeal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven destijds met Cees H. sloot.

''Het is niet aan mij om te speculeren'', zei Schippers zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Ze benadrukte dat ze alleen maar feiten constateert. Zo herhaalde ze dat de zaak-Cees H., die vorige week tot het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Teeven leidde, vorig jaar vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen opspeelde en nu weer vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen. 

''Een keer is toevallig, een tweede keer lijkt te toevallig'', zegt ze.

'Een kracht'

Zaterdag zei Schippers in een interview met De Telegraaf: ''Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter."

De uitlatingen van de bewindsvrouw veroorzaakten onrust in politiek Den Haag. D66 wil zelfs dat Schippers dinsdag tekst en uitleg geeft tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. 

Speculaties

Schippers, die deel uitmaakt van het VVD-campagneteam, wijst er ook op dat ze allerlei speculaties in de media heeft gezien wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor een mogelijke beschadigingsactie. 

Dat soort vragen moeten volgens haar worden meegenomen in het onafhankelijk onderzoek waarover de Tweede Kamer en premier Mark Rutte vorige week spraken. Of dat gaat gebeuren, moet nog blijken.

Zie over de aanstaande verkiezingenHierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur