Het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV), het samenwerkingsverband van politie, justitie, douane en inlichtingendiensten dat de illegale wapenhandel moest bestrijden, is eind januari opgeheven. 

Dat blijkt uit onderzoek van het KRO-programma Brandpunt Reporterdat zondagavond uitzendt.

Het besluit het samenwerkingsverband na vijftien jaar te stoppen, is genomen onder verantwoordelijkheid van inmiddels oud-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), aldus Brandpunt.

De Tweede Kamer zou niet geïnformeerd zijn over de opheffing. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat zondag weten dit nog te onderzoeken.

Juist de laatste tijd groeit volgens Brandpunt Reporter de bezorgdheid over het toenemend gebruik van zware automatische wapens bij terreuracties, zoals de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, en bij afrekeningen in het criminele milieu.

Nationale Politie

Na de aanslag op 7 januari op Charlie Hebdo spraken de Europese justitieministers af dat de aanpak van illegale wapenhandel speerpunt van beleid moest worden. ''We zitten er weer bovenop", zei Opstelten. Maar diezelfde maand, op 29 januari, werd onder zijn verantwoordelijkheid het LPV opgeheven.

Na vragen van Brandpunt Reporter over de opheffing zegt een woordvoerder van de Nationale Politie eerst dat ''de taak van het platform erop zit".

Onbegrijpelijk

Maar later komt de politie met de reactie: ''De portefeuillehouder zal het voorstel doen aan de korpsleiding om wederom een platform in werking te brengen. In dit platform zullen wederom de relevante partners deelnemen uit binnen- en buitenland omdat de aanpak van de illegale wapenhandel zo’n sterk internationaal karakter heeft.''

De politievakbond ACP vindt het besluit van Opstelten onbegrijpelijk. ''We zijn verbijsterd door deze beslissing, gezien de aanslag in Parijs en de problemen die wij hebben met overvallen waarbij zware wapens worden gebruikt. We vinden dat het LPV niet moet worden opgeheven en roepen de Tweede Kamer op dit besluit terug te draaien'', zegt voorzitter Gerrit van de Kamp.