Hoewel de kans "erg klein" is, sluit de SP een samenwerking met de VVD niet uit.

Dat zegt SP-leider Emile Roemer in een interview met NU.nl. Daarbij is van belang welke andere partijen er in de regeringscoalitie zitten en hoe groot de invloed van de socialisten is. "Als er voor ons voldoende inzit, gaan we dat zeker doen."

De SP wordt door coalitiepartners VVD en PvdA verweten vooral langs de zijlijn met een "megafoon" enkel kritiek te leveren en niet constructief met het kabinet mee te werken.

Volgens Roemer is de SP wel degelijk een constructieve oppositiepartij. "Het is je reinste flauwekul dat je meelopend moet zijn met het kabinet om constructief te zijn. Je bent een constructief parlementariër als je voor stemt waar je voor bent, tegen waar je tegen bent en als je zelf met voorstellen komt."

Verantwoordelijkheid

Hij wijst erop dat zijn partij lokaal al volop bestuurt en ook in de provincie haar verantwoordelijkheid neemt, zelfs in coalities met partijen als de VVD en D66.

Landelijk wordt dat lastiger, zegt de SP-leider, omdat de verschillen op economisch terrein als de arbeidsmarkt en inkomensverdeling "gigantisch" zijn. Dat betekent niet dat hij landelijk regeren met de VVD uitsluit. "Dat hangt af van de punten die de SP kan binnenhalen. Als er niets te halen valt, ga ik mijn principes niet verloochenen."

Regeren

Voordat het zover is, moeten de socialisten eerst een goed resultaat neerzetten in de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen, die invloed heeft op de samenstelling van de Eerste Kamer. 

De coalitie is afhankelijk van een meerderheid in de Senaat die het nu niet heeft en ook na de verkiezingen naar alle waarschijnlijkheid ook niet zal halen.

Hoewel de PvdA verweten wordt VVD-beleid uit te voeren, stapt de linkse kiezer niet automatisch over naar de SP, zo blijkt uit diverse peilingen. Maar daar maakt Roemer zich geen zorgen om. "Het is niet de vraag of de SP landelijk gaat regeren, maar wanneer."

Lees hier het hele interview: 'Wij zien problemen vaak wel het eerste'

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur