Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vindt dat PVV-leider Geert Wilders soms "heel dicht bij" haat prediken komt. Dat zegt hij in een videointerview met NU.nl.

"Omdat hij mensen niet op hun individuele gedrag beoordeelt, maar beoordeelt omdat ze lid zijn van een groep. Omdat ze Marokkaan zijn of moslim", aldus Asscher.

"Ik zal altijd weerwoord bieden als mensen als individu worden behandeld om de groep waartoe ze behoren. Iedereen heeft iedere dag de keuze om in vrijheid te leven en een bijdrage te leveren. En dat miskent hij."

Asscher verdedigt in het interview de keuze van het kabinet om onlangs bij drie imams hun visum in te trekken, omdat ze haat zouden prediken. Zij zouden spreken op een "benefietgala" in Rijswijk.

Volgens Asscher geldt de vrijheid van meningsuiting ook voor uitspraken die "onprettig of kwetsend" zijn, maar hoef je niet iedereen tot het land toe te laten.

"Ook als een uiting zelf nog niet strafbaar is, hoeven wij niet een visum te verlenen als iemands doel is om onheil te stichten", aldus de minister.

Weerwoord

Volgens Asscher is iemand een haatprediker "als je allemaal haat verspreidt en bezig bent mensen tegen elkaar op te zetten". Wilders komt hier volgens hem soms heel dichtbij.

"De beste reactie is hem het spreken dan nooit onmogelijk te maken. Ik vind het ook vreselijk dat hij bedreigd wordt. Hij moet in vrijheid zijn mening kunnen uiten. Maar er moet wel weerwoord zijn", aldus Asscher.

Geert Wilders doet de opmerking van Asscher in een reactie aan NU.nl af als "grote onzin". "De PvdA is zelf de importeur van het kwaad. Hij en zijn PvdA zijn de vijand van Nederland en de laffe knechten van de islam", aldus de PVV-leider.

NUjij

Bekijk hier het interview met Lodewijk Asscher over integratie en radicalisering. De vragen zijn gesteld aan de hand van input van NUjij'ers

Vraag 1 (#karina): Wat verstaat u onder radicale predikers? De imam die zou spreken op het benefietgala in Rijkswijk vindt dat christenen en Joden moeten worden gedood als ze de profeet Mohammed beledigen. Vindt u dat zulke uitspraken vrijheid van meningsuiting zijn, of dat zulke uitspraken niet kunnen in onze samenleving?

Vraag 2 (Zorro1): Het kabinetsbeleid is erop gericht om potentiële jihadisten te beletten om uit te reizen en jihadisten die weer terug willen keren gewoon toe te laten. Het Nederlandse volk is er in meerderheid voor om jihadisten te laten vertrekken en ze niet meer terug te laten keren.

Vraag 3 (Critcal D): Hoe groot is volgens u het probleem van discriminatie in Nederland en hoe vertaalt zich dit in de integratie van etnische groepen in de Nederlandse samenleving?

Vraag 4 (Jannetje1234): Vorig jaar zijn er rond de 400 jonge Turken geïnterviewd over 'goedkeuring' van de daden die IS verricht. Vindt u dat dit onderzoek een juist beeld gaf over hoe jonge Turken denken?

Bekijk hier het hele interview: