Voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 legt tijdelijk zijn taken neer. Dat heeft de stichting het ANP laten weten. 

Het bestuur en Ploeg hebben dit besloten, nadat deze week bekend werd dat Ploeg genoemd wordt in het strafrechtelijk onderzoek naar voormalig VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht.

Zij zit in voorarrest op verdenking van hennepteelt en witwassen. Uit het onderzoek naar haar bleek volgens NRC Handelsblad ook dat De Kruif informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester lekte aan partijgenoot Piet Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht. Ook daarvoor is zij aangehouden.

De informatie moest ervoor zorgen dat oud-burgemeester van Haren, Rob Bats (VVD), burgemeester van Stichtse Vecht kon worden.

Helder maken

''Het strafrechtelijk onderzoek moet helder maken of Piet Ploeg betrokken is bij de feiten waarvan de voormalig fractievoorzitter in de gemeente Stichtse Vecht verdacht wordt'', licht de stichting toe. ''Het bestuur heeft deze kwestie met Piet Ploeg besproken. Onze gezamenlijk conclusie was dat het verstandig is dat Piet zijn voorzitterschap en andere bestuursactiviteiten hangende het strafrechtelijk onderzoek tijdelijk neerlegt.''

De stichting wil hiermee voorkomen dat de discussie over de persoon Piet Ploeg het behartigen van de belangen van de nabestaanden van de vliegramp in de weg zit. Zijn taken worden voorlopig verdeeld over de andere bestuursleden, aldus vicevoorzitter Dennis Schouten.