Het CDA eist zekerheid dat de daders van het neerhalen van vlucht MH17 niet onder de amnestieregeling van het Minsk-akkoord vallen.

Eerder kreeg premier Mark Rutte de toezegging van de Oekraïense president dat de daders nooit amnestie zullen krijgen, maar voor Kamerlid Pieter Omtzigt is dat niet voldoende.

"Eenzelfde toezegging is nooit gevraagd aan de Russische regering. En die toezegging is wel van het allergrootste belang", zegt Kamerlid Pieter Omtzigt tegenover NU.nl.

Hij heeft daarom de Raad van Europa gevraagd of de amnestieregeling die is opgenomen in het Minsk-akkoord van 12 februari ook geldt voor de daders van de ramp met vlucht MH17.

Onder de in Minsk gemaakte afspraken over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne, is onder andere overeengekomen dat er amnestie wordt verleend voor misdaden die zijn gepleegd in de regio's van Donetsk en Loehansk. Dat is ook het gebied waar de MH17 neerstortte.

Unaniem

Omtzigt: "Ik vraag expliciet of zij unaniem van mening zijn dat er geen amnestie mag gelden voor het neerschieten van de MH17. Dit kostte 298 mensen het leven."

De CDA'er probeert via de Raad, een samenwerkingsverband van Europese ministers van Buitenlandse Zaken waar Oekraïne en Rusland deel van uitmaken, duidelijkheid te krijgen van de landen die het akkoord sloten, namelijk het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oekraïne en dus ook Rusland.

Via een Kamermotie wil hij het Nederlands kabinet ertoe dwingen druk op de ketel om zetten op zo spoedig mogelijk een uitspraak van de Raad af te dwingen.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp