De Gelderse politiek onderneemt geen verdere stappen tegen PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber, die het bedrijf van haar zoon betaalde met fractiegeld. Dat hebben de fractievoorzitters van Provinciale Staten woensdag besloten na een extra vergadering.

Er komt wel een commissie die gaat toezien op de besteding van fractiegelden, omdat dat in het verleden onder andere bij de PVV vaker fout is gegaan.

Faber - ook PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen - was bij het begin van de vergadering, maar heeft de bijeenkomst na een verklaring boos verlaten.

Daarin trok ze onder meer van leer tegen commissaris van de Koning Clemens Cornielje en de griffier van de provincie, die haar publiekelijk aan de schandpaal zouden hebben genageld.

Faber stelde niet van plan te zijn af te treden nu ze onder vuur ligt. "Sterker nog, ik voel me gesterkt om vooral door te gaan op de weg die ik vier jaar geleden in dit huis ben ingeslagen. VVD, PvdA, SGP, ze struikelden over elkaar om richting media te ventileren dat ik de regels zou hebben overschreden", aldus Faber. 

"Ik wens u allen veel wijsheid met het oordeel dat u kennelijk over mij wil uitspreken", zei ze voordat ze de zaal verliet, aldus Omroep Gelderland.

Opspraak

Faber raakte in opspraak omdat zij met geld uit het fractiebudget het bedrijf van haar zoon inhuurde voor het beheren van de PVV-website. Dat is niet toegestaan.

Faber vindt dat zij ''formeel juridisch en in de geest van de regelgeving'' geen regels heeft overtreden. Toen bekend werd dat het bedrijf van haar zoon met fractiegeld was betaald, heeft zij dat bedrag uit eigen zak teruggestort.

Ze vroeg ook advies aan hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga, die vaststelde dat ze zich aan de regels had gehouden. ''Hij wordt nu weggezet als handlanger van de PVV. Het is een schande'', aldus Faber, die na haar verklaring meteen opstapte.

Gedragscode

Cornielje waarschuwde de Staten woensdag om ''de zaak niet groter of kleiner te maken dan hij is.'' ''Het zou Faber gesierd hebben als ze meteen had gezegd dat ze een fout had gemaakt. We maken allemaal fouten.''

In Gelderland geldt een gedragscode die voorschrijft dat politici geen familieleden mogen bevoordelen. Gelderland gaat nu een commissie instellen die zich gaat buigen over de werking van die code en de besteding van fractiegelden. In het verleden zijn daar vaker fouten mee gemaakt, onder andere door de PVV-fractie.

Lijsttrekker

Faber is lijsttrekker voor de PVV bij de Eerste Kamerverkiezingen. Zij erkende eerder dat haar actie ''niet handig was".

Haar collega's in de Staten wilden de kwestie nu bespreken in de procedurecommissie, waarin de fractievoorzitters zitting hebben.

Zij kunnen Faber niet wegsturen, hoogstens tijdens een vergadering van Provinciale Staten een motie van treurnis of afkeuring indienen.