Het omstreden ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers maakt kans op een Kamerzetel. De Kiesraad heeft hem aangewezen als opvolger van Mark Verheijen, die onlangs opstapte omdat zijn integriteit in het geding was gekomen.

Houwers stapte medio 2013 op als Kamerlid omdat hij in opspraak was geraakt door een onderzoek naar onjuist verstrekte inkomensgegevens bij het afsluiten van een hypotheek.

Na een benoeming door de Kiesraad onderzoekt de Kamer zelf of de uitverkorene wel voldoet. De kandidaat zelf mag er ook nog vier weken over nadenken.

Houwers zei dinsdagavond dat hij op dit moment geen commentaar geeft. Hij wil niet zeggen of hij in de Kamer zou willen terugkeren en evenmin wat het hypotheekonderzoek heeft opgeleverd.

Fred Teeven

Fred Teeven, die maandag aftrad als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, komt ook in aanmerking voor de zetel van Verheijen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dinsdag dat het wel een optie is dat deze partijgenoot de plek inneemt: "Hij hoefde voor ons niet af te treden." Maar het is nog niet aan de orde geweest. Teeven was de afgelopen dagen immers "bezig met andere dingen".