De Nederlandse ontwikkelingshulp aan Afghanistan kan in het gedrang komen als het land niet snel werkt maakt van het bestrijden van corruptie en het doorvoeren van hervormingen.

Die boodschap heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in de Afghaanse hoofdstad Kabul overgebracht.

"Nederlandse ontwikkelingssamenwerking zal steeds meer afhankelijk zijn van spoedige broodnodige hervormingen door de Afghaanse regering, want ontwikkelingsgeld is enkel van nut als het goed wordt besteed", hield de bewindsman zijn gastheren voor.

Corruptiebestrijding staat bovenaan het Haagse verlanglijstje zodat de hulp ook echt nut heeft.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan een deel van de hulp aan het Aziatische land inhouden "als aanmoediging om tot hervormingen te komen", verduidelijkte een woordvoerster dinsdag.

Vredesbesprekingen

In een gesprek over het verloop van de Afghaanse vredesbesprekingen en het tot stand komen van een eenheidsregering onder president Ashraf Ghani toonde Koenders zich tevreden.

"Ik steun dan ook het initiatief van Ghani om stapsgewijs de dialoog aan te gaan met de Taliban, samenwerking te zoeken met buurlanden als Pakistan, corruptie tegen te gaan, de rechtsstaat te versterken, economische hervormingen door te voeren en vrouwen te betrekken bij de politiek."

NAVO-missie

Koenders is in Afghanistan samen met minister van Defensie, Jeanine Hennis. Maandag brachten ze een bezoek aan de Nederlandse militairen in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif. De militairen doen daar mee aan de nieuwe NAVO-missie Resolute Support.

De ministers lieten zich voor het eerst ter plaatse bijpraten over de activiteiten die erop zijn gericht om hogere Afghaanse functionarissen van leger en politie te adviseren.