Het Openbaar Ministerie verdenkt voormalig burgemeester Rob Bats en oud-wethouder Piet Ploeg - beiden VVD - van corruptie. 

Dat meldt NRC dinsdag. Aan NU.nl laat het OM weten "kennis te hebben genomen" van het artikel. "In het belang van het onderzoek kunnen wij verder niets zeggen", aldus een woordvoerder. 

Bats en Ploeg zouden ervan worden verdacht te hebben geprobeerd de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht in het voordeel van Bats te beïnvloeden.

Vorige maand werd Kathalijne de Kruif, VVD-fractievoorzitter in Stichtse Vecht, aangehouden, op verdenking van hennepteelt en witwassen.

Door een telefoontap als onderdeel van het onderzoek bleek dat De Kruif vertrouwelijke informatie zou hebben doorgegeven aan een partijgenoot in de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester. Die partijgenoot zou Ploeg zijn geweest. 

Ontslag

De gemeente Stichtse Vecht heeft dinsdag laten weten dat De Kruif ontslag heeft genomen. De VVD in de gemeente liet dinsdag weten dat "mevrouw De Kruif heeft aangegeven dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer politiek actief is''.

"Sinds 17 februari jl. is mevrouw De Kruif onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek. De VVD heeft direct aangegeven dat mevrouw De Kruif gedurende het onderzoek de partij niet kan vertegenwoordigen.''

Integriteit

De VVD laat in een verklaring weten zeer te hechten aan integriteit "in de politiek en in het bijzonder in onze eigen partij.

Daarnaast hechten wij veel waarde aan de rechtsstaat en daarbinnen aan het principe dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen''.

Huiszoeking

Volgens NRC is er bij Ploeg een huiszoeking verricht. Ploeg is momenteel voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, in die functie is hij verantwoordelijk voor de belangenbehartiging van nabestaanden van de slachtoffers. 

Tegen de krant zegt hij niets te weten van de verdenkingen. "Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen."

Bats is oud-burgemeester van Haren en tot voor kort waarnemend burgemeester in Terschelling. Uiteindelijk werd in de Stichtse Vecht PvdA'er Marc Witteman benoemd tot burgemeester. 

Volgens een woordvoerder van het partijbestuur van de VVD stelt de integriteitscommissie van de partij geen onderzoek in naar Bats en Ploeg omdat beide leden momenteel geen actieve functie binnen de VVD vervullen.

Jos van Rey

De zaak doet op het eerste oog denken aan de zaak rond een andere VVD'er: Jos van Rey. Deze Roermondse VVD'er lekte vertrouwelijke informatie in een burgemeestersbenoemingprocedure aan kandidaat en partijgenoot Ricardo Offermanns.

Tegen Van Rey loopt momenteel nog een rechtszaak. Offermanns werd voor het aannemen van de informatie veroordeeld tot een taakstraf. Hij ging daartegen in beroep, de zaak loopt nog.