Staatssecretaris Mansveld van Mileu en de provincie Groningen moeten de kwikuitstoot van de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent bij de Waddenzee beperken. Dat moet desnoods gedwongen worden door de rechter.

Dat stellen de Waddenvereniging, Greenpeace en Natuur en Milieu dinsdag.

De milieuorganisaties hebben vorig jaar al gevraagd om de kwiklozing te verlagen. De vergunning van de centrale is gebaseerd op veroudersde regels stellen de organisaties.

Kwik is erg schadelijk voor de natuur in de Waddenzee. De organisaties vinden de hoeveelheden die de kolencentrale uitstoot ''volkomen onnodig''. Het helpt al als de centrale kolen met minder kwik gebruikt en ook zijn technische aanpassingen denkbaar.

Volgens de huidige regels mag er jaarlijks 95 kilo kwik de lucht in geblazen worden. Mansveld erkent dat het een milieuprobleem is, maar ze maakt duidelijk dat de lozing slechts voor 2 procent bijdragen aan de totale belasting van het oppervlaktewater door het kwik.

Volgens de clubs weigeren staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) en de provincie Groningen de vergunning voor RWE aan te passen.

''Onbegrijpelijk dat de overheden blijven toestaan dat er iedere dag onnodig veel kwik in het kwetsbare ecosysteem van de Waddenzee terechtkomt'', zegt directeur Tjerk Wagenaar van Natuur & Milieu.

De procedure over de Natuurbeschermingswetvergunning voor de centrale loopt nog steeds. Desondanks draait de centrale al, stelt Natuur & Milieu. De milieuorganisaties zien het liefst dat de kolencentrale wordt stilgelegd.