
Bonnetje deal-Cees H. alsnog gevonden
Eerder beweerde minister Ivo Opstelten (Justitie) nog dat "de feiten" aangeven dat er 1,25 miljoen is overgemaakt. Nadat betrokkenen beweerden dat het bedrag hoger lag stelde de minister dat hij niet wist wat er "feitelijk" is overgemaakt.
Een woordvoerder van het ministerie bevestigt, na berichtgeving van De Telegraaf, tegenover NU.nl dat er een "digitale bevestiging" is gevonden van een betaling aan advocaat Doedens, ten behoeven van Cees H.. De omvang van deze transactie is inderdaad 4,7 miljoen gulden.
De nieuwe informatie komt uit "een financieel informatieoverzicht" van betalingen die onder het ministerie en de daaronder opererende diensten vielen.
Dit systeem zou niet meer actief zijn, maar door specialistische kennis weer zichtbaar zijn gemaakt. De woordvoerder spreekt van een "uiterst complex reconstructiecomplex". Afgelopen zondag zou dit resultaat hebben opgeleverd.
Minister Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven geven maandagavond om 22.00 uur een persconferentie op hun ministerie naar aanleiding van de deal met Cees H.
Nieuwsuur
Een onderzoek op zijn eigen ministerie en het Openbaar Ministerie leverde eerder geen bonnetjes op van wat er daadwerkelijk aan de crimineel was overgemaakt.
Eerder deze maand onthulde Nieuwsuur echter dat er wel degelijk bonnetjes bij de diensten beschikbaar zijn die het bedrag van 4,7 miljoen bevestigen. Het was aanleiding voor Opstelten om opnieuw op zoek te gaan naar de bonnetjes.
Kamer
De onthulling zorgt ervoor dat Opstelten de Kamer op in ieder geval twee punten verkeerd heeft geïnformeerd, namelijk over de omvang van het bedrag en het feit dat er geen bonnetjes beschikbaar zouden zijn.
Hierdoor staat de positie van Opstelten politiek onder druk. Dinsdag is er in de Tweede Kamer een debat over de kwestie.
Merkwaardig
ChristenUnie-Kamerlid Gert Jan Segers spreekt van een "merkwaardige gang van zaken". "Opstelten beweerde stellig dat er een bedrag van 1,25 miljoen was overgemaakt en dat we hem moesten vertrouwen. Dan helpt dit niet in de relatie tussen Kamer en kabinet", stelt hij.
"Als dit waar is heeft Opstelten het zichzelf ongelooflijk moeilijk gemaakt", zegt SP’er Michiel van Nispen. "Het Openbaar ministerie heeft een crimineel rijker gemaakt, in plaats van armer."
Bij de zaak was de huidige staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) betrokken. Hij was destijds officier van justitie. Wat Van Nispen betreft staat dan ook zijn positie ter discussie. Van Nispen gelooft niet dat Teeven zich niets meer van de deal kan herinneren en het lijkt erop dat hij daarmee minister Opstelten op het verkeerde been heeft gezet.
Absurd
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren noemt de gang van zaken "nogal absurd". Van Tongeren vraagt zich af of Opstelten nog wel de controle heeft over zijn departement nu er opeens toch een bonnetje is opgedoken. Wat GroenLinks betreft zal Opstelten in het debat met een "heel goede en aannemelijk verklaring" moeten komen.
Van Tongeren wil dat ook staatssecretaris Teeven donderdag aanwezig zal zijn bij het debat. Ook zij gelooft niet dat Teeven zich niets meer van de transactie kan herinneren.
Spullen pakken
Voor fractievoorzitter van VNL Louis Bontes is de zaak "klip en klaar" en moet Opstelten zo snel mogelijk opstappen en ook Teeven "kan zijn spullen pakken".
Bontes: "Teeven heeft net zo hard zitten liegen. Hij heeft gezegd dat het bedrag dat Opstelten noemde het juiste bedrag was, terwijl hij wist hoe het echt zat. Die spelletjes van die twee moet een keer afgelopen zijn."
VNL zal daarom dinsdag een motie van wantrouwen indienen en hoopt dat de andere partijen in de Kamer, die zich in het verleden ook kritisch hebben uitgelaten over het duo, daad bij het woord voegen en de motie steunen.
"Als je hem nu laat zitten, moet je in de toekomst ook niet meer zo’n grote mond opzetten."