Premier Mark Rutte heeft maandag opgeroepen tot respect voor iedereen die op een kieslijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat. 

''Handen af van alle kandidaten. In het bijzonder roepen de incidenten tegen PVV-kandidaten de afgelopen dagen weerzin bij mij op'', stelde hij.

Verscheidene PVV-kandidaten zijn de afgelopen tijd doelwit geweest van bedreigende acties. Huizen en een auto werden beklad, en ruiten werden ingegooid.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de bedreigde kandidaten moeten worden beschermd. Eerder vroeg hij zich al af waarom Rutte en andere politici de bedreigingen aan het adres van de PVV ''doodzwijgen''.

Nauwlettend

Rutte zegt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de situatie nauwlettend in de gaten houdt en dat er in overleg met het Openbaar Ministerie tot maatregelen wordt besloten. ''Democratie is een groot goed en kan alleen gedijen in een sfeer van vrijheid en respect voor alle kandidaten'', aldus de premier.

Ook vicepremier en PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vindt dat in een open democratie alle kandidaten in vrijheid en veiligheid hun standpunt moeten kunnen vertolken. ''Intimidatie, vandalisme niet acceptabel'', twittert hij maandag.

Etten-Leur

Maandag is de woning van de Brabantse PVV-kandidaat Jake Owen Raats in Etten-Leur voor de zesde keer bekogeld met een steen. Er raakte maandag niks beschadigd, maar de politie is extra alert omdat er inmiddels al zes meldingen zijn geweest over aanvallen op het huis van de PVV'er.

De aanvallen lijken toe te nemen sinds er een PVV-poster voor de ramen hangt. De politie laat weten dat er extra wordt gesurveilleerd rondom het huis maar dat er nog geen verdachten in beeld zijn.

Raats zag vrijdag drie jongeren wegfietsen nadat een ruit was vernield. Hij deed aangifte. Raats staat op nummer twaalf van de kandidatenlijst van de PVV in Noord-Brabant.

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur