De ChristenUnie wil dat het kabinet komend jaar 100 miljoen euro extra uittrekt om de situatie in de regio te verbeteren.

Het geld moet worden gebruikt om de hoge werkloosheid in gebieden buiten de Randstad aan te pakken, om kleine ziekenhuizen open te kunnen houden en te zorgen voor een goede bereikbaarheid.

Dat zei ChristenUnie-leider Arie Slob maandag in het RTL-verkiezingsprogramma Campagne Op Z. De ChristenUnie is een van de bevriende oppositiepartijen die het kabinet geregeld in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpt.

Die steun is nooit onvoorwaardelijk, aldus Slob. Bij de begrotingsbesprekingen in het voorjaar zal hij het kabinet oproepen met een deltaplan voor de regio te komen. Volgens Slob heeft het kabinet een blinde vlek voor de regio.

Zorg

Slob zei verder dat extra bezuinigingen op de zorg en sociale zekerheid niet acceptabel zijn voor de ChristenUnie. Op die terreinen is in de afgelopen jaren al veel hervormd. ''Maar daar is echt wel de grens bereikt. Dus daar zullen we niet aan meewerken'', zei hij.

Uit de jongste ramingen van het Centraal Planbureau blijkt dat de Nederlandse economie sneller groeit dan verwacht en dat het overheidstekort rap daalt. Dat biedt ruimte om geld vrij te maken voor lastenverlichting.

Volgens het kabinet zijn er geen bezuinigingen nodig om de belastingen te kunnen verlagen. De oppositiepartijen D66 en CDA willen wel snijden in de overheidsuitgaven.

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur