De echtgenote van voormalige VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, Jocelyne P., heeft bij het college van procureurs-generaal een strafklacht ingediend tegen het optreden van advocaat-generaal Roel Terpstra. 

Dit zei haar raadsman Richard van de Weide maandag bij de voortzetting van het hoger beroep van het corruptieproces tegen de vroegere provinciebestuurder voor het gerechtshof in Amsterdam. Beide echtelieden staan daarin terecht.

Aanleiding voor de klacht is dat Terpstra vrijdag in een e-mail volgens de strafpleiter opmerkte dat P. (44) zich in het proces ''bewonderenswaardig blond" houdt. ''Dit kan echt niet'', aldus Van der Weide.

''Mijn cliënte wordt hier impliciet uitgemaakt voor dom blondje. Dit is niet magistratelijk, beledigend, grievend en seksistisch'' De strafpleiter had zich tot de aanklager gewend om te informeren of die - in lijn met het eerdere vonnis van de rechtbank in Haarlem - vrijspraak zou eisen voor zijn cliënte.

Excuus

De e-mail van vrijdagochtend, volgens Van der Weide in afschrift gestuurd aan het gerechtshof en de andere raadslieden in de zaak, werd korte tijd later gevolgd door een excuus van de advocaat-generaal.

''Maar daar kan mijn cliënte niet veel mee'', aldus Van der Weide. Hij maakt zich grote zorgen ''om de manier waarop het OM in deze zaak staat''. De strafpleiter gaat namens P. ook aangifte doen van belediging, zei hij.

De voorzitter zei maandag bij het begin van de zitting tegen Van der Weide dat het hof de correspondentie had gezien en ''er het zijne" van dacht.