Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw vier jaar cel geëist tegen voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53).

Dat blijkt maandag tijdens het requisitoir van de officier van justitie bij het gerechtshof in Amsterdam, meldt het OM. 

Volgens de aanklagers staat vast dat de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en het witwassen van bijna een half miljoen euro.

Hooijmaijers werd in december 2013 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Het OM eiste toen ook vier jaar cel. 

Hooijmaijers heeft altijd ontkend corrupt te zijn en stelde dat sprake was van een politiek proces. ''Een gerechtelijke dwaling", noemde hij het vonnis in december 2013. Hij ging direct na de uitspraak in beroep, kort daarna gevolgd door het OM.

Geschaad

Volgens het OM heeft Hooijmaijers "de macht die voortvloeit uit het ambt van gedeputeerde misbruikt". 

"Het handelen van Hooijmaijers heeft niet alleen het aanzien van de provincie Noord-Holland geschaad. Een integere overheid is van cruciaal belang voor het aanzien van Nederland en dus ook voor de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsplaats", stelde het OM maandag. 

De voormalige provinciebestuurder heeft zich in de ogen van het OM via allerlei corrupte praktijken laten bevoordelen door vastgoedbedrijven, projectontwikkelaars en grondbezitters.

De aanklager verwijt Hooijmaijers dat hij ondanks alle bewijzen blijft ontkennen. De aanklager becijferde de totale omvang van de fraude die Hooijmaijers pleegde op ruim een miljoen euro.

Hooijmaijers wilde maandag zelf geen inhoudelijk commentaar op de strafeis geven. Zijn advocaat Frits Schneider was "niet verrast". Schneider voert maandagmiddag en woensdag het verweer van Hooijmaijers. 

Echtgenote en makelaar

Naast Hooijmaijers kreeg oud-makelaar Arnold van de K. (68) uit Vinkeveen maandag een eis te horen van drie maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur. Het OM eist tegen Hooijmaijers' echtgenote Jocelyne P. (44) hetzelfde. P. speelde volgens het OM een belangrijke rol in de frauduleuze praktijken van haar man.

De rechtbank sprak de echtgenote van Hooijmaijers, tegen wie justitie eerder ook 240 uur taakstraf, 25.000 euro boete en 3 maanden voorwaardelijke celstraf had geëist, in december vrij.

Voormalig makelaar Van de K. (68) kreeg in december 180 uur dienstverlening en drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Tussenstation

P. was eigenaar van Move Consultants, het adviesbureau dat Hooijmaijers op haar naam zette toen hij in 2001 wethouder van Amsterdam werd.

Het bedrijf werd ingezet om de vermeende smeergelden te factureren en te incasseren, vaak met het kantoor van Van de K. als tussenstation. 

Het OM over de twee verdachten: "Het zijn ernstige verwijten maar niet vergelijkbaar met het verwijt dat Hooijmaijers gemaakt kan worden."

De uitspraak volgt op dinsdag 7 april. 

Climax

Het vonnis was in december 2013 de climax van een onderzoek naar de handel en wandel van Hooijmaijers, dat ruim drie jaar had geduurd en zich richtte op de periode tussen 2004 en 2009, toen de toenmalig VVD'er lid was van Provinciale Staten van Noord-Holland en (vanaf 2005) van Gedeputeerde Staten.

In die periode verdiende Hooijmaijers via corrupte praktijken tonnen bij, oordeelde de rechtbank destijds. Het vehikel dat hij gebruikte om geld te incasseren van onder meer projectontwikkelaars was Move Consultants B.V., het adviesbureau dat hij op naam van zijn vrouw zette toen hij in 2001 wethouder in Amsterdam werd.

Een belangrijk tussenstation om de omkopingsgelden binnen te halen was het makelaarskantoor van Van de K., dat op aanwijzing van Hooijmaijers facturen verstuurde. Move Consultants diende dan weer rekeningen in bij Van de K.