PVV-kandidaten voor de aankomende Statenverkiezingen moeten volgens PVV-leider Geert Wilders bescherming krijgen, omdat ze in het hele land worden bedreigd en geconfronteerd met geweld.

Wilders bevestigt berichtgeving in de Volkskrant maandag en noemt het "onaanvaardbaar dat PVV’ers in het hele land, van Noord-Brabant tot Zeeland en Friesland, met aanslagen en geweld worden geconfronteerd".

Afgelopen tijd werden huizen beklad en ruiten ingegooid bij diverse PVV-kandidaten. Het opsporen van de daders moet net als het beschermen van de PVV-kandidaten prioriteit krijgen, vindt Wilders.

''Als deelname aan verkiezingen wordt bedreigd en geweld wordt gebruikt tegen kandidaten staat de democratie op het spel’’, stelt de PVV-leider die zich afvraagt waarom andere politieke partijen deze actie’s niet veroordelen.

Jake Owen Raats uit Etten-Leur, nummer vijf op de PVV-kandidatenlijst voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart, kreeg vrijdag een steen door de ruit. Zijn huis zou al meerdere keren zijn bekogeld. "Ik zag een paar keer drie langsfietsende jongens stenen gooien," aldus Raats.

De politie heeft hem beloofd een dreigingsanalyse te maken. Het geweld zou zijn begonnen toen Raats een PVV-verkiezingsposter voor het raam had gehangen.

Toezicht

Ook enkele andere PVV-kandidaten hebben volgens de krant te maken met intimidatie en bedreiging. Een kandidate uit Zeeland staat onder verscherpt politietoezicht.

Een woordvoerder van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie laat aan de Volkskrant weten dat de afdeling 'beveiligen en bewaken' van de nationaal coördinator terrorismebestrijding (NCTV) over de incidenten contact heeft gehad met het Openbaar Ministerie. Als het nodig is worden maatregelen genomen.

"De oorverdovende stilte bij andere politieke partijen en een groot deel van de media is te walgelijk voor woorden," zegt Wilders.