Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) krijgt maandag te horen welke straf het Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen hem eist. 

Naast de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder krijgen zijn echtgenote Jocelyne P. (44) en oud-makelaar Arnold van de K. (68) uit Vinkeveen in het corruptieproces bij het gerechtshof in Amsterdam te horen wat de aanklager voor hen in petto heeft.

Hooijmaijers werd in december 2013 door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens ambtelijke corruptie, het witwassen van bijna een half miljoen euro en valsheid in geschrifte.

De rechtbank sprak zijn echtgenote, tegen wie justitie 240 uur taakstraf, 25.000 euro boete en 3 maanden voorwaardelijke celstraf had geëist, vrij. Voormalig makelaar Van de K. (68) kreeg 180 uur dienstverlening en drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Climax

Het vonnis was de climax van een onderzoek naar de handel en wandel van Hooijmaijers, dat ruim drie jaar had geduurd en zich richtte op de periode tussen 2004 en 2009, toen de toenmalig VVD'er lid was van Provinciale Staten van Noord-Holland en (vanaf 2005) van Gedeputeerde Staten.

In die periode verdiende Hooijmaijers via corrupte praktijken tonnen bij, oordeelde de rechtbank. Het vehikel dat hij gebruikte om geld te incasseren van onder meer projectontwikkelaars was Move Consultants B.V., het adviesbureau dat hij op naam van zijn vrouw zette toen hij in 2001 wethouder in Amsterdam werd.

Een belangrijk tussenstation om de omkopingsgelden binnen te halen was het makelaarskantoor van Van de K., dat op aanwijzing van Hooijmaijers facturen verstuurde. Move Consultants diende dan weer rekeningen in bij Van de K.

'Gerechtelijke dwaling'

Hooijmaijers heeft altijd ontkend corrupt te zijn en stelde dat sprake was van een politiek proces. ''Een gerechtelijke dwaling", noemde hij het vonnis. Hij ging direct na de uitspraak in beroep, kort daarna in alle drie de zaken gevolgd door het OM.