ChristenUnie-leider Arie Slob stelt voor om de invoering van het leenstelsel voor studenten een jaar uit te stellen in verband met de protestacties tegen het rendementsdenken in het hoger onderwijs.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

Bij de studentenacties, die al drie weken duren, protesteren studenten en docenten onder meer tegen het gebrek aan inspraak op het onderwijsinhoud en het doorgeslagen rendementsdenken. 

Slob, die tegenstander is van een leenstelsel, wijst er op dat ook in het onlangs aangenomen leenstelsel het rendementsdenken verpakt zit. Aankomend studiejaar verdwijnt de basisbeurs.

"Ik hoop dat er wordt geluisterd naar de kritiek van de studenten die nu terecht actievoeren tegen het rendementsdenken in het onderwijs", aldus Slob.

"Als men nu het debat wil voeren over het rendementsdenken moet daarin ook het leenstelsel worden meegenomen. Als je echt wilt, kun je nog zeggen: het is eigenlijk niet zo'n goed idee."

Op scherp

Ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) en partijen als D66 die het leenstelsel steunen zouden in de discussie over rendementsdenken een stap moeten zetten, vindt Slob.

"Neem in ieder geval nog een jaar om er nog even over na te denken, vanwege die discussie over het rendementsdenken die de studenten op scherp hebben gezet."

Video: Reactie Slob

Belastingstelsel

In het interview toont Slob zich verder niet optimistisch over de kansen om tot een herziening van het belastingsysteem te komen, gezien de eisen van de diverse partijen.

"Ik denk dat het heel lastig gaat worden als dit zich opstapelt van verschillende kanten. Maar we hebben eerder souplesse getoond dus ik sluit het ook niet uit", aldus Slob.

Hij zegt dat zijn partij niet wil meepraten over de begroting als minister Henk Kamp (Economische Zaken) weigert de gaswinning in Groningen te maximeren op 33 miljard kuub. 

Lees hier het hele interview: 'Bij D66 zit je meteen met je hoofd in de wietdampen'