De ChristenUnie zal niet instemmen met een nieuw belastingstelsel waar de legalisering van softdrugs een onderdeel is.

Dat zegt ChristenUnie-leider Arie Slob vrijdag tegen NU.nl. Zaterdagochtend volgt een uitgebreid interview.

D66 presenteerde onlangs een initiatiefwetsvoorstel om de wietteelt te reguleren. Op deze manier wordt de 'achterdeur' van coffeeshops legaal, waardoor er ook belasting over geheven kan worden.

D66-leider Alexander Pechtold liet vervolgens weten het plan op tafel te willen leggen bij de onderhandelingen over een nieuw belastingsysteem, de komende tijd een van de grootste uitdagingen voor het kabinet.

Zowel D66 als de ChristenUnie horen bij de "constructieve" oppositiepartijen die met de coalitie hierover meepraten. 

Als het aan Slob ligt kan Pechtold zijn wietplan dus thuis laten. "Als je bij D66 binnenloopt dan zit je meteen met je hoofd in de wietdampen", stelt hij met een knipoog.

"Die partij heeft het belastingplan gekoppeld aan het softdrugsbeleid. Wij zien het als een gezondheidsvraagstuk, zij als een financieel vraagstuk. Maar ik zou geen geld willen verdienen aan de verslaving van anderen. Daar sta ik diametraal tegenover."

Video: Reactie Slob 

'No go'

Volgens hem is reguleren en dus legaliseren van wiet bij het nieuwe belastingplan dan ook een "no go". "Wij gaan niet mee met plannen waar dit soort dingen in zijn opgenomen." Eerder toonde coalitiepartij VVD en minister Ivo Opstelten (Justitie) zich al fel tegenstander van het reguleren van de wietteelt.

Het zal voor het kabinet nog een stevige klus worden om met de oppositie, nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, tot een akkoord te komen over een nieuw belastingsysteem.

In de hele Kamer leeft de wens om in het nieuwe systeem de lasten te verlagen om arbeid goedkoper te kunnen maken. Partijen als D66 en CDA willen extra bezuinigen om die ruimte te scheppen, VVD en PvdA voelen hier niets voor en vertrouwen op het economisch herstel.

D66

Een woordvoerder van D66 noemt de opmerkingen van Slob "verbazingwekkend". "Vorige week heeft hij zich al teruggetrokken van de onderhandelingstafel omdat de PvdA niet voorafgaand aan de begrotingsgesprekken wilde verklaren dat de gaskraan in de tweede helft van 2015 niet verder open gaat", stelt hij.

"Je kunt niet twee keer uit dezelfde onderhandelingen weglopen."