Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het Openbaar Ministerie (OM) en zijn departement opnieuw gevraagd op zoek te gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H.

De VVD-bewindsman maakt zich geen zorgen over zijn positie, zegt hij donderdag in de Tweede Kamer.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde woensdag dat er in de schikking 4,7 miljoen gulden is betaald, terwijl Opstelten eerder de Tweede Kamer liet weten dat het om 2 miljoen gulden ging.

Onderzoek naar bankafschriften heeft bij het OM en het ministerie niets opgeleverd, vertelde hij de Kamerleden. "Ik heb de Kamer niet verkeerd geïnformeerd'', stelde Teeven.

Nieuwsuur heeft naar eigen zeggen het afschrift wel ingezien, dankzij bronnen binnen het ministerie en het OM. Opstelten zegt dat het ''plezierig'' zou zijn als ''diegene die de afschriften heeft zich even bekendmaakt'', want "dan komt er een definitief end aan deze kwestie''.

Bekend

Opstelten heeft steeds gezegd dat niet te achterhalen is hoeveel er precies is overgemaakt aan Cees H., maar volgens Nieuwsuur is dat dus wel bekend. Makers van het televisieprogramma zeggen meerdere documenten met de details te hebben ingezien.

De documenten kreeg het programma via mensen binnen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. De afschriften zelf zijn echter nog nooit door iemand openbaar gemaakt.

Video: Opstelten zoekt weer naar bonnetjes Cees H.

Positie

De positie van Opstelten is ''wat ons betreft niet in het geding'', verklaarde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Hij houdt er nu geen rekening mee dat Opstelten of diens staatssecretaris Fred Teeven, die destijds als officier van justitie verantwoordelijk was voor de schikking met Cees H., moeten opstappen.

Of de verslaggeving van Nieuwsuur klopt, kan Zijlstra, omdat hij het stuk niet heeft. ''Dat is de frustratie van dit hele dossier. Ik kan pas oordelen als ik het voor m'n neus heb liggen.'' Hij vindt het wel ''onhandig'' dat de stukken niet opgeduikeld kunnen worden.

Debat

De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk volgende week een debat over de deal van Teeven en de manier waarop minister Opstelten de Kamer daarover heeft geïnformeerd. De regeringspartijen VVD en PvdA wilden het liefst dat het debat nog deze donderdagavond plaatsvindt, maar dat gaat niet door.

De regeringspartijen wilden dat omdat Kamerlid Louis Bontes heeft gezegd dat de vraag boven de markt zweeft of er nog wel voldoende vertrouwen in VVD-minister Opstelten is.

De minister heeft de Kamer echter laten weten dat hij meer tijd nodig heeft om vragen te beantwoorden. De Kamer had de minister rond de honderd vragen gesteld over de kwestie en het lukte Opstelten en zijn ambtenaren niet om die binnen een paar uur te beantwoorden.

De VVD-minister belooft nu de vragen voor maandag 17.00 uur te beantwoorden. Dan kan er volgende week een debat worden gehouden.

Achtergrond: Witwaszaak Teeven-Cees H. | Teeven ontkent dat Kamer onjuist is ingelicht over deal met Cees H.