Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie ontkent dat de Tweede Kamer onjuist is geïnformeerd over een deal die hij jaren geleden als officier van justitie sloot met een crimineel. 

Hij zegt dat donderdag nadat opnieuw ophef is ontstaan over de hoogte van het bedrag dat daarmee gemoeid was.

Het zou niet gaan om het bedrag van 2 miljoen gulden dat aan de Kamer gemeld is, maar om bijna 5 miljoen gulden. Dat meldde actualiteitenrubriek Nieuwsuur woensdag. 

Teeven wil niet inhoudelijk ingaan op het verschil tussen de bedragen. Hij verwijst naar een verklaring die minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag naar buiten bracht. Daarin spreekt hij eveneens tegen dat hij de Kamer onjuist zou hebben ingelicht.

Teeven benadrukt dat Opstelten de politieke verantwoordelijkheid draagt voor een ambtenaar van het Openbaar Ministerie (OM). "Ik moet het doen met de reactie van de minister.''

De staatssecretaris werkte in het verleden zestien jaar bij het OM en trad toen als aanklager op in grote zaken. ''Ik kan u niet vertellen wat er binnen het OM is gebeurd. Het past niet aan ex-officieren van justitie om mededelingen erover te doen.''

Voor zover Teeven weet, heeft hij de minister goed ingelicht. De staatssecretaris denkt ook niet dat er een fout is gemaakt. Hij herhaalt dat hij herinneringen aan de deal heeft, maar dat de feitelijke onderbouwing niet aanwezig was. Opstelten heeft dit al enkele keren aan de Kamer laten weten, zegt Teeven.

Achtergrond: witwaszaak Teeven-Cees H.