Er komen meer regels voor vechtsporten. Zo moet er een keurmerk voor vechtsportscholen komen. 

Ook zijn er plannen voor duidelijke richtlijnen voor vechtsportevenementen, een vergunningplicht voor het organiseren van vechtsportgala’s en een vergunningensysteem voor trainers, coaches en scheidsrechter.

Minister Edith Schippers (Sport) heeft een plan hiervoor van NOC*NSF en de vechtsportsector donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze wil er de komende vier jaar 500.000 euro aan besteden.

Vechtsport groeit. "Helaas zien we negatieve zaken bij vechtsporten, zoals geweld, onveiligheid, slechte kwaliteit trainers, gezondheidsrisico's en zelfs georganiseerde criminaliteit. Het is tijd om hier met z'n allen de strijd tegen aan te gaan"', aldus Schippers.

Een "vechtsportautoriteit" moet de leiding nemen in de regulering van de vechtsportsector.

Wedstrijdboekje

Stoten en trappen tegen het hoofd wordt verboden bij deelnemers tot zeventien jaar, staat verder in de voorstellen. Er komt ook een medische keuring. Verder moet er een wedstrijdboekje worden bijgehouden met de medische en sportieve historie van de sporter.

De vechtsport heeft ook goede kanten, vindt Schippers. "Vechtsporten kunnen jongeren leren omgaan met regels, respect en winnen en verliezen."