De SGP vindt dat Defensie er de komende tijd 350 miljoen euro per jaar bij moet krijgen. Binnen drie jaar moet dat bedrag oplopen tot 1 miljard euro structureel. 

Dat heeft SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij woensdag gezegd bij het RTL-verkiezingsprogramma Campagne Op Z.

Het extra geld is volgens hem ''een belangrijk punt'' om als bevriende oppositiepartij steun te verlenen aan plannen van het kabinet, dat geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Samen met twee andere bevriende partijen, D66 en de ChristenUnie, is het al twee keer gelukt om meer geld te krijgen voor Defensie.

Van der Staaij denkt onder meer aan extra geld voor transportvliegtuigen, helikopters, reserveonderdelen en munitie en mijnenjagers. Hij wil ook dat de tanks die Defensie nog heeft samen met een Duitse eenheid een nieuw tankbataljon vormen.

Terugveroveren

''We moeten bij Defensie terugveroveren wat er de afgelopen jaren afgehaald is door bezuinigingen. De Defensiekas werd na de val van de muur geplunderd omdat men dacht dat de wereldvrede was uitgebroken. Daarna kon er verder worden bezuinigd omdat het Malieveld niet volliep met demonstranten'', aldus Van der Staaij in een toelichting.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie deed een artikel in De Telegraaf dat ook zij 1 miljard euro extra zou willen af als ''voorbarig, vroegtijdig en puur speculatie''. Volgens haar zijn de onderhandelingen nog niet eens begonnen. ''Het gaat om de knikkers die je uiteindelijk binnenhaalt. Ik heb geen behoefte aan luchtkastelen.''