Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft dinsdagavond haar excuses aangeboden na een onhandige opmerking in de Tweede Kamer.

Dat laat haar woordvoerder weten aan NU.nl.

Na een urenlang debat over de risico's van gaswinning diende Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren een motie van wantrouwen in tegen minister Henk Kamp. Deze motie kreeg steun van de PVV en van Henk Krol (50plus).

Toen Van Miltenburg daarna de vergadering wilde sluiten zei ze, terwijl de microfoon nog open stond, "much ado about nothing", oftewel een hoop heisa om niks. Hiermee viel zij uit haar rol als onafhankelijke Kamervoorzitter.

Ze heeft daarvoor excuses gemaakt aan Ouwehand. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren noemt de uitspraak "onhandig". Haar SP-collega Eric Smaling spreekt van "een forse slip of the tongue".

Zelf onderwerp

Het is niet de eerste keer dat Van Miltenburg zelf onderwerp is van het nieuws. Zo raakte ze emotioneel toen CDA-leider Sybrand Buma haar in de plenaire zaal verweet partijdig voor te zitten. 

​Ook uitten een jaar geleden acht fractievoorzitters in De Volkskrant anoniem kritiek op het VVD-Kamerlid als voorzitter.