Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer schaart zich achter een aanpassing van het verbod op discriminatie. Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van een initiatief van vijf partijen in de Senaat.

De wijziging houdt in dat instellingen mensen niet meer mogen ontslaan of weren, omdat zij homoseksueel zijn of vanwege hun ras, geslacht of burgerlijke staat.

Nu mag dat ook niet, maar als er relevante 'bijkomende omstandigheden' zijn, laat de wet daar ruimte voor als het gaat om instellingen of organisaties op godsdienstige, levensbeschouwelijke of politieke grondslag.

Die bepaling uit 1994, die bekend staat als de enkele-feitconstructie, willen de initiatiefnemers uit de Algemene wet gelijke behandeling halen.

Het zorgt al die tijd al voor onduidelijkheid en bovendien is de redenering kwetsend, zei D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp ook namens VVD, PvdA, SP en GroenLinks. Niet helder is wat zo'n omstandigheid is en voor hetero's geldt het niet, aldus Bergkamp.

CDA

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hoopt dat de CDA-senatoren volgende week ook zullen instemmen. Het CDA in de Tweede Kamer stemde er vorig jaar mei wel mee in, maar de CDA-fractie in de Senaat is niet enthousiast.

Plasterk betreurt dat. Hij benadrukte dat de aanpassing vooral docenten op christelijke scholen raakt en dat de instemming juist voor hen een welkome steun is.

Historische dag

ChristenUnie en SGP zijn ook tegen het voorstel. Volgens hen is de wijziging niet nodig, omdat rechtszaken amper voorkomen. De initiatiefnemers beaamden dat, maar het gaat hen om het principe.

Voorzitter Tanja Ineke van het COC spreekt van een ''historische dag'' en ''een geweldig moment voor de emancipatie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders on Nederland. Hier hebben wij 21 jaar voor gevochten.''

Video: Homoleraren voortaan beschermd