Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft afspraken gemaakt met brancheorganisaties om de resterende problemen rond de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten voor specifieke zorg op te lossen. 

Dat heeft zijn ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Per Saldo, de belangenorganisatie voor mensen met een pgb, en de Branchevereniging Kleinschalige zorg (BVKZ) hebben de knelpunten in kaart gebracht en samen met Van Rijn een plan van aanpak opgesteld.

Zo gaan de belangenclubs onder meer met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) fouten bij gemeenten, zorgkantoren en de SVB opsporen.

Debat

Sinds de afhandeling van declaraties binnen het persoonsgebonden budget begin januari werd overgenomen door de SVB, zijn er problemen. De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag opnieuw met Van Rijn over de problemen met de declaraties.

De uitbetaling van persoonsgebonden budgetten is inmiddels wel op gang gekomen. ''Maar daarmee zijn de problemen nog niet voorbij.

Te veel signalen komen binnen dat betalingen nog niet zijn gelukt. We zitten er bovenop totdat het probleem is opgelost'', zei een woordvoerder van het ministerie. Hij waagde zich echter niet aan een voorspelling.

De SVB maakte onlangs bekend dat 99 procent van de declaraties binnen vijf tot tien werkdagen wordt betaald.