Als het kabinet in april nog niet heeft besloten om dit hele jaar minder gas te winnen in Groningen, wil de ChristenUnie niet meepraten over de begroting van volgend jaar.

Arie Slob, de voorman van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, zei dat dinsdag, voorafgaand aan een nieuw 'gasdebat' met minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Slob wil dinsdag al duidelijkheid van Kamp. ''Het gaat om de veiligheid, niet om de inkomsten.''

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wees de boodschap van Slob meteen hard van de hand. ''Ik begrijp het dreigement niet en vind het ook niet bij de ChristenUnie passen'', zei hij bij RTL Z.

Dijsselbloem vermoedt dat het dreigement van Slob onderdeel is van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. ''Maar ik denk niet dat de ChristenUnie-kiezers hiervan houden. Ik vind het niet verstandig. Je kunt niet zomaar onder druk van verkiezingstaal een besluit nemen. We gaan het zorgvuldig doen.''

'Schamen'

Slob noemt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over decennia van gaswinning in Groningen genadeloos hard. ''We moeten ons de ogen uit de kop schamen. Ik wil van Kamp in ronde woorden horen dat de overheid fout zat''. Kamp zei maandag tegen RTV Noord dat het hem spijt dat het kabinet de afgelopen jaren bij de gaswinning te weinig aandacht heeft gehad voor de veiligheid van de Groningers.

De ChristenUnie schoof, net als D66 en SGP, tot nu toe aan voor onderhandelingen met het kabinet over onder meer de begroting. De drie oppositiepartijen worden daarom ook wel de bevriende oppositie genoemd.

D66-leider Alexander Pechtold neemt de gaswinning net zo zwaar op als Slob; ook hij wil snel duidelijkheid, maar wil de gaswinning niet koppelen aan de begrotingsonderhandelingen. ''Dreigen via een ander schaakbord is niet geëigend. Je moet deze dossiers niet aan elkaar verbinden.''

De hele oppositie vroeg Kamp eerder al nu de knoop door te hakken over minder gaswinning in de tweede helft van dit jaar. Kamp houdt eraan vast om dat besluit in juli te nemen.

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen