Minister Henk Kamp (Economische Zaken) houdt de mogelijkheid open om gas uit Rusland te gaan importeren als de Nederlandse gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

"We denken na over een systeem waarbij we jaarlijks uitgaan van 20 miljard kuub geïmporteerd gas, aangevuld met gas uit het Groningenveld", zegt de minister in een interview dat het AD dinsdag heeft gepubliceerd.

Volgens Kamp zijn er twee opties: Gas via pijpleidingen invoeren uit Rusland of in vloeibare vorm per tanker uit andere landen.

''Bedenk dat wij als Nederland nog steeds een grote gasvoorraad bezitten. We zijn niet zoals Duitsland voor 30 procent afhankelijk van Russisch gas. Maar in de energiemix kan Russisch gas uiteindelijk een optie zijn", aldus Kamp.

Uit cijfers van RFE/RL blijkt dat Duitsland zelfs voor 40 procent van Russisch gas afhankelijk is. Nederland heeft het laagste percentage in Europa, namelijk 6 procent.

Afhankelijkheid Russisch gas

De energiemix bestaat uit olie, gas, steenkool en duurzame bronnen als wind en zon.

Financieel

Op de financiële kant van de zaak wil Kamp niet vooruitlopen. ''De verdeling binnen onze energiemix verandert. We zullen meer gas moeten importeren. Eerder besloten we al oude kolencentrales te sluiten. Daar staat tegenover een voorziene groei van het aandeel duurzame energie".

In de Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag een debat plaats over de gaswinning.

Milieudefensie

Volgens Milieudefensie is Kamp kortzichtig bezig en ziet hij de belangrijkste optie over het hoofd: besparing.

''Uit elk onderzoek blijkt weer dat we het grootste deel van het Groningse aardgas verspillen door het te verstoken in slecht geïsoleerde gebouwen of door het als industriële restwarmte in rivieren te lozen", vindt de milieuorganisatie, die daarom pleit voor efficiënter gasgebruik.