Meer dan 1.600 (oud-)medewerkers van Defensie hebben geklaagd over het kankerverwekkende chroomverf-6. Dat meldde het ministerie van Defensie maandag.

Bijna 1.650 (oud-)medewerkers van Defensie hebben geklaagd over het kankerverwekkende chroomverf-6. Van hen hebben 442 medische klachten. Dat meldde het ministerie van Defensie maandag.

De mensen hebben op werkplaatsen van Defensie en de NAVO gewerkt met coating en verf waarin het kankerverwekkende chroom 6 zat. Er lopen meerdere onderzoeken - waaronder van het RIVM - naar de klachten.

Schrijnende gevallen krijgen een financiële tegemoetkoming vooruitlopend op een eventuele resterende schadevergoeding. De regeling is deze maand van kracht geworden. De tegemoetkoming varieert van 3.000 tot 15.000 euro voor ernstig zieken.

Het voorschot wordt uiteindelijk in mindering gebracht op een eventuele definitieve schadevergoeding. Mocht er toch geen verband bestaan tussen de ziekte en de werkzaamheden bij Defensie, dan wordt de tegemoetkoming niet teruggevorderd.

Brief

In een brief maandag aan de Tweede Kamer laat minister Jeanine Hennis-Plasschaert weten dat Defensie de komende jaren nog met chroomhoudende verf blijft werken. De verf wordt in 2017 in de EU verboden, tenzij speciale toestemming voor gebruik wordt gegeven.

Defensie schaft gevaarlijke stoffen geleidelijk af, maar chroomhoudende verf blijft nodig omdat er geen vervangend middel is. ''Het per 2017 volledig vervangen is echter niet haalbaar. Aan de ene kant omdat de verf juist is toegepast op moeilijk toegankelijke plaatsen en verbindingen. Aan de andere kant omdat dit in sommige gevallen nagenoeg sloop van het desbetreffende systeem zou betekenen'', aldus Hennis.