Nederland is te verslaafd aan het gas uit Groningen en de olie uit Rusland en Saudi-Arabië. Als we daar wat aan willen doen, moeten we echt serieus aan de slag met alternatieve energie.

Dat stelt PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marleen Barth zondag.

Net als PvdA-leider Diederik Samsom eerder deed, noemt Barth het ondenkbaar dat de gaswinning in Groningen na 1 juli weer omhoog gaat.

''Dat is volkomen helder. De veiligheid van Groningen gaat boven alles'', aldus Barth in het in het lijsttrekkersdebat zondag voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de NOS op Radio 1.

Energieakkoord

Barth en haar VVD-collega Loek Hermans vinden beiden dat de afspraken in het energieakkoord moeten worden nagekomen. Hermans noemde groene energie, bijvoorbeeld grotere windparken die wat verder van de kust komen te staan, van grote betekenis om te voorkomen dat ''we afhankelijk zijn van Poetin voor het gas of van het Midden-Oosten voor olie''.

Windmolens zijn voor de PVV geen optie. Kernenergie wel, aldus PVV-lijsttrekker Marjolein Faber. Dat er tegen kernenergie veel weerstand bestaat, weet Faber. ''Er is verzet tegen, maar dat is er ook tegen de windmolens.''

Volgens Thom de Graaf van D66 loopt ons land flink achter als het gaat om duurzame energie. ''De situatie is zorgelijker dan menigeen denkt.''

Zo wordt er volgens hem onder meer te weinig gedaan aan energiebesparing. De D66-lijsttrekker vindt dat er moet worden ingegrepen en meer moet moet worden gedaan aan zon- en windenergie.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA