PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen Marjolein Faber denkt ondanks de ophef die rond haar functioneren is ontstaan niet aan aftreden.

Faber is in opspraak gekomen omdat zij voor partijwerkzaamheden in Gelderland het bedrijf van haar zoon heeft ingehuurd. In de Gelderse politiek vinden volgens lokale media de VVD, PvdA en SGP dat Faber moet opstappen.

''Zij kunnen mij niet wegsturen'', reageerde Faber in het lijsttrekkersdebat zondag voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de NOS op Radio 1.

Ze zegt dat ''het niet handig was'' om het bedrijf van de zoon in de arm te nemen. De onderneming beheerde de website van de PVV-Gelderland. Daar is inmiddels een eind aan gekomen. Ook gaat Faber uit eigen zak het geld terugbetalen.

De Gelderse commissaris van de koning, Clemens Cornielje, vindt dat de Provinciale Staten zich over de zaak moeten buigen. Tegen de Gelderlander verklaarde hij dat Faber de regels heeft overtreden. ''In onze regels staat dat ook incidentele werkzaamheden van bloedverwanten niet toegestaan zijn.''

Kosten website

Volgens NRC Handelsblad gaf de Gelderse fractie in 2012 en 2013 bijna 8.500 euro uit aan kosten voor de website. De werkzaamheden voor de website zouden eerder kosteloos zijn gedaan door Statenlid Marc van Kampen. Faber leidt de Gelderse PVV-fractie sinds maart 2011.

Een onderzoek van hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een ''evident integriteitsprobleem'', maar dat de PVV wel een ''integriteitsrisico'' heeft genomen.

Het is een lastige kwestie voor Faber omdat zij zich in het verleden onder meer fel keerde tegen PvdA-gedeputeerde Co Verdaas, omdat die verkeerd zou hebben gedeclareerd. De Gelderse PVV-fractie deed zelfs aangifte tegen Verdaas.

PVV-leider Geert Wilders zei zaterdag op campagne in Rotterdam dat Faber niet zo handig was geweest. Maar hij vindt dat zij de zaak goed heeft afgehandeld en voor hem is de kous hiermee af.