Nederland heeft behoefte aan ,,duidelijkheid en stabiliteit''. Daarom moet de ingeslagen weg worden voortgezet. 

Dat zei minister-president Mark Rutte zaterdag in Breda bij de start van de campagne van zijn VVD voor de Provinciale Statenverkiezingen.

''Het is nu zaak om koers te houden. Ik ben pas trots als de crisis voor iedereen voorbij is'', aldus Rutte op de Grote Markt van de Brabantse stad. De ''ongekende hoeveelheid hervormingen'' van het kabinet hebben het land al ''flink veranderd'', zei hij. Maar dat is niet van de ene op de andere dag een succes. ''Dat heeft tijd nodig.''

Hij riep andere partijen op de samenwerking met het kabinet voort te zetten. ''Natuurlijk verschillen we qua politieke kleur, maar als we samenwerken, dan levert dat ook echt iets op. Ik kijk er dan ook naar uit dat we binnenkort samen kunnen werken aan lastenverlichting'', aldus de premier.

Geen meerderheid

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Met steun van de bevriende oppositie (ChristenUnie, D66 en SGP) loodst de coalitie van VVD en PvdA voorstellen door de Senaat. De Provinciale Staten kiezen de Senaat.

Het is onduidelijk of de coalitie en de drie bevriende oppositiepartijen na 18 maart nog een meerderheid hebben. Vooral de PvdA maar ook de VVD staan beide in de peilingen op verlies. Daar staat wel tegenover dat D66 en ChristenUnie op winst staan.