Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is ''geschokt'' door de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov. Dat heeft de bewindsman zaterdag laten weten.

''Als politicus liet Nemtsov vanuit de oppositie een onafhankelijk geluid horen, gedreven door het belang dat hij hechtte aan een democratisch, welvarend en rechtvaardig Rusland. Hij sprak zich ook uit tegen de Russische inmenging in Oekraïne'', aldus Koenders.

Nemtsov heeft als gouverneur en vicepremier ''in een woelige periode veel betekend'' voor zijn land. Koenders vindt het van het ''grootste belang'' dat de omstandigheden van de moord zo snel mogelijk worden opgehelderd en de schuldigen berecht.

Zondag vindt in Moskou een treurmars plaats. Eigenlijk stond er een protestmars gepland tegen het bewind van president Vladimir Poetin. Nemtsov was een van de organisatoren. De Russen die Nemtsov willen gedenken, moeten dit vreedzaam en ongestoord kunnen doen, aldus Koenders.

Timmermans

Ook Europees Commissaris Frans Timmermans is "geschokt" door de dood van Nemtsov, zo schrijft hij op Facebook. Timmermans noemt de Rus "een moedig man, een overtuigd hervormer en iemand die ondanks alle teleurstellingen vasthield aan zijn droom voor Rusland".

"Hij koos compromisloos voor democratie, vrijheid en hervormingen van staat en economie die Rusland op hetzelfde pad moesten brengen dat ook door landen als Polen werd gevolgd", aldus Timmermans.

Porosjenko

Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft gereageerd op de moord. "Ze hebben Boris vermoord. Het is moeilijk te geloven. Ik twijfel er niet aan dat de daders worden gestraft, vroeg of laat", schreef Porosjenko op Twitter. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de "brute moord" veroordeeld.