D66-leider Alexander Pechtold vindt het een goed idee als Nederland de schade aan de Barcaccia-fontein in Rome zou betalen.

Dat stelde hij zaterdag in een interview op BNR.

Hij spreekt hiermee zijn steun uit voor een plan van een aantal senatoren van D66, VVD en PvdA. De fontein op het antieke Piazza di Spagna raakte vorige week beschadigd toen Feyenoord-fans in de binnenstad van Rome feestvierden voorafgaand aan een voetbalwedstrijd.

''Ik vind het een goed idee'', stelde Pechtold. ''Heel veel Nederlanders spraken hun onvrede en onmacht uit. Het is Werelderfgoed, we gaan er allemaal graag naar kijken. En ik denk dat je in dit geval als land kan laten zien dat het niet namens jou is gebeurd.''

Distantiëren

Het vandalisme van de Feyenoord-fans werd in Italië fel veroordeeld. Er zijn al diverse initiatieven ontpopt van particulieren die zich met een inzamelingsactie om de schade te bekostigen willen distantiëren van het gedrag van de hooligans.

Wat het herstel van de fontein precies gaat kosten, is overigens nog niet bekend. “Maar het monument zal nooit meer hetzelfde zijn”, stelde de restaurateur eerder voor de NOS. Een eerste schoonmaak na het bezoek van de Feyenoord-fans kostte 8200 euro.