Premier Mark Rutte roept oppositiepartijen op ook na de Provinciale Statenverkiezingen te blijven of te gaan samenwerken met het kabinet.

''Laten we met alle constructieve politici de krachten bundelen'', zegt hij in een interview dat zaterdag in de Volkskrant verschijnt.

De VVD en PvdA hebben nu alleen met steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Eerste Kamer. De kans is klein dat de regeringspartijen bij de verkiezingen op 18 maart een meerderheid in de Senaat halen. Het is nog de vraag of ze met de drie oppositiepartijen genoeg zetels overhouden.

Als het kabinet aan politiek draagvlak verliest, wil Rutte op zoek naar nieuwe bondgenoten en doet hij een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de oppositie. ''Ik doe bij deze een oproep. Als minister-president. In het belang van Nederland. Laten we samenwerken!'', citeerde de krant vrijdag al uit het gesprek.

Belastingstelsel

Volgens Rutte zijn er genoeg mogelijkheden om brede coalities te zoeken, bijvoorbeeld rond het nieuwe belastingstelsel. Hij wil de samenwerking desnoods uitbreiden tot zes of zeven partijen en noemt daarbij met name het CDA en GroenLinks, aldus de krant.

''Het CDA heeft laten zien dat het kan. Die partij heeft in 91 procent van de gevallen voor het kabinetsbeleid gestemd. GroenLinks hielp ons met de nieuwe studiefinanciering. Ook die partijen zijn bereid op onderdelen steun te geven. Laten we daarmee doorgaan.''

Belang

Rutte benadrukte vrijdagavond in het televisieprogramma Jinek dat het van groot belang is dat het kabinet ook in de Eerste Kamer op voldoende draagvlak kan rekenen. De coalitie slaagt er volgens hem in Nederland uit het slop te halen. Maar ''we zijn er nog niet'', zei de premier. Hij is pas tevreden als iedereen profiteert van het herstel. ''Deze verkiezingen bepalen in belangrijke mate ook de snelheid waarmee we de veranderingen kunnen doorvoeren.''

De VVD blijft volgens Rutte weigeren om in een coalitie samen te werken met de PVV zolang Geert Wilders zijn uitspraak over 'minder Marokkanen' niet herroept.

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur