Premier Mark Rutte, die de verhalen over het VVD-Kamerlid Mark Verheijen eerder nog als opgeblazen beoordeelde, betreurt nu zijn uitspraken over de NRC-onthullingen over verkeerde declaraties. 

De premier noemt het besluit van Verheijen om op te stappen "logisch" en een "persoonlijk drama".

Rutte bleef er vrijdag tijdens zijn persconferentie bij dat het begin van het verhaal van NRC "tendentieus" was, maar gaf toe dat hij er beter niet publiekelijk op had kunnen reageren. Ook zei hij dat de integriteitscommissie van de VVD beter eerder aan het werk had kunnen worden gezet.

Het vertrek van Verheijen levert verder wisselende reacties op. De VVD-jongerenorganisatie vindt dat de kwestie het imago van de partij heeft geschaad, bij de VVD-bewindslieden overheerst het respect voor zijn werk als Kamerlid.

De kabinetsleden willen nauwelijks reageren, maar betreuren wel zijn vertrek. "Het is zoals het is. Ik heb respect voor zijn beslissing. Hij was een goed Kamerlid", aldus staatssecretaris Fred Teeven (Justitie).

Video: Rutte door stof in kwestie-Verheijen

Campagne

Zijn VVD-collega van Infrastructuur Melanie Schultz stelt dat de kwestie effect kan hebben op de verkiezingscampagne. "Dit staat er los van, maar het kan zeker effect hebben op campagne. De kiezer kan de casus identificeren met de partij", aldus de minister.

Ze roept ook andere politici op om goed in de gaten te houden hoe ze omgaan met de beschikbare middelen. "Zorg ervoor dat je administratie op orde is en kijk goed wat je van wie aanneemt en welke feestjes je afgaat. Soberheid past daarbij", stelt Schultz.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken): "Verheijen is een goeie collega waar ik prettig mee heb samengewerkt."

Standaard zetten

"De VVD moet, zoals Rutte in 2013 al zei, nu écht de standaard zetten waar het gaat om integriteit. Dit kan enerzijds door de integriteitscommissie meer bevoegdheden te geven. De bevoegdheid om leden te royeren zorgt voor meer spreiding van macht binnen de partij", aldus JOVD-voorzitter Tom Leijte.

De liberale jongeren willen ook dat iedere VVD-politicus een 'integriteitscoach' krijgt. Leijte: "Iedere VVD-politicus zou verplicht al zijn nevenfuncties moeten rapporteren aan deze coach. Deze coach moet jaarlijks intensief het gesprek aangaan over deze functies, declaratiebeleid en bijvoorbeeld vertrouwelijkheid. Zo wordt het integriteitsbewustzijn in de VVD gigantisch verhoogd."

Onvermijdelijk

Voorzitter Peter de Koning van de VVD Limburg vindt het vertrek van Verheijen tragisch en dramatisch voor hemzelf, maar tegelijkertijd onvermijdelijk.

De Koning prees Verheijen als iemand die zich twintig jaar lang met hart en ziel in de politiek heeft ingezet. "Het is triest dat zijn carrière nu geknakt is", zei hij.

Tegelijkertijd vindt De Koning het besluit van Verheijen ''onvermijdelijk’’ gezien de conclusies van het rapport van de integriteitscommissie van de VVD. ''Het valt te prijzen dat Mark Verheijen zelf de conclusie heeft getrokken om op te stappen", aldus De Koning. "Hij is door niemand onder druk gezet."

"Hoe wrang ook voor Verheijen, de VVD legt de lat hoog qua integriteit", benadrukt De Koning. "Als je van burgers eerlijkheid en zuiverheid verwacht, moet je dat zelf ook doen."

Achtergrond: Mark Verheijen, de val van een liberale high potential